Hurtig adgang

Slå ned på elregningen med smarte radiatortermostater

Sommeren er ovre, og efteråret er godt på vej. Det betyder også, at vi også kan mærke, hvordan temperaturerne falder – både udenfor og indenfor.

Måske havde vi før i tiden ikke tøvet med at tænde for varmen på dette tidspunkt af året eller skrue op for temperaturen på vores radiatorenheder, så vi ikke skulle gå og fryse.

Men det var, før vores varmeomkostninger steg helt i vejret efter flere globale begivenheder, som du nok allerede kender til. Nu står vi pludselig over for store energiregninger – elregning og varmeregning – og mange husstande skal være meget mere påpasselig med deres energiforbrug.

Hvad kan du gøre for at gøre varmeregningen mindre?

Der er flere måder, du kan reducere varmeomkostningerne på – både med og uden hjælpen fra intelligente teknologier. Et godt sted at starte er at sikre, at alle dine døre og vinduer er lukket ordentligt til. Du kan tjekke dette ved at føle med hånden langs dør- og vinduesrammerne for at se, om du kan mærke træk. Tætningslister har en begrænset levetid: De mister deres elasticitet og tætningsevne over tid og skal udskiftes, når først kulden begynder at slippe ind igen. I disse sparsomme tider giver det mening, at du prøver at varme rummet op, hvis det samtidig bliver kølet ned.

Noget andet, der er værd at overveje, er kun at tænde for varmen, når du virkelig har brug for det. Det er her, de smarte radiatortermostater virkelig har deres plads: De kan programmeres til at skrue ned for temperaturen eller slukke helt varmen i rummet, når ingen er hjemme. Det holder varmeomkostningerne nede og sikrer samtidig, at rummene ikke varmes op unødigt.

Der er flere måder, du kan bruge smart radiatortermostater på – og endnu flere gode grunde til rent faktisk at gør det. For det første kan de mærke, når et vindue er åbnet, så varmen slukkes for midlertidigt i rummet. Og – med deres indbyggede temperaturmonitor – ved de også, hvornår de skal slukke helt for varmen, hvis et rum varmes på med sollyset, der skinner ind.

Når du integrerer tilsluttede radiatortermostater i et smart home-system, kan du programmere dem til at aktivere som svar på andre sensorer, du har i hjemmet. Hvis du fx har en solsensor eller en temperatursensor, kan denne sende aflæsninger til termostaten via en smart controller som TaHoma switch. Hvis temperaturen er for høj, slukker den for radiatorenheden og tænder den igen, når rummet er kølet ned til et behageligt niveau. Det har flere fordele – ikke mindst for dit budget og for miljøet.

Brug smarte gardiner og skodder, så du bruger solens styrke

Hvis du har motoriserede gardiner, persienner eller skodder i hjemmet, kan du også forbinde dem til dine radiatortermostater. Smarte solafskærmninger er ofte forbundet med en sensor, så de kan aktiveres som reaktion på sollys, høje temperaturer, vind eller regn – sådan er du altid i kontrol.

Om sommeren kan du bruge terrassemarkiser til at holde solens stråler ude. På den måde forhindrer du, at dit hjem bliver for overophedet. Så slipper du også for at skulle tænde for din aircondition efter en hel dag ude i solen – og udtræksmarkiser holder nemt dine indendørs rum kølige. Og når solen skinner om vinteren, kan dine gardiner og skodder åbne for at lukke så meget varme ind som muligt: Udnyt denne gratis varmekilde i de koldere måneder så vidt muligt! Og efterhånden som rummene i hjemmet varmes op, kan dine smarte radiatortermostater slukke for radiatorerne i et stykke tid, så du sparer på varmeudgifterne.

Rullegardiner, gardiner, skodder, persienner, foldegardiner og plisségardiner – mulighederne er mange, og de kan alle bruges til at skabe flere besparelser, hvis du forbinder dem direkte med dine tilsluttede radiatortermostater.

Smarte radiatortermostater har ofte ekstra funktioner – det kan fx være en børnesikring, der forhindrer nysgerrige små hænder i at ændre på temperaturindstillingerne. Du kan selvfølgelig selv vælge at justere rumtemperaturen manuelt via betjeningsknapperne på selve radiatorerne, og temperaturen vises på det indbyggede display.

Når du investerer i smart teknologi, kan det virke dyrt til at begynde med – men du kan sagtens starte i det små: Tænk over, hvilket rum i hjemmet, hvor du har mest behov for effektive varmeløsninger, og hvor du gerne vil have, at temperaturen skal kunne justeres automatisk. Når alt kommer til alt – selvom du har flere radiatorer i hjemmet – behøver de ikke alle nødvendigvis at være smarte.

Gør livet i hjemmet smartere med produkter fra Somfy!

Find ud af mere
Kategorier
Disqus is inactive